Problem mnogim pri hujšanju ali vzdrževanju idealne telesne teže predstavljajo skrite maščobe. Vsak človek bi znal našteti tipične predstavnike maščob, vendar večina najbolj opazne ter najbolj pogoste predstavnike. To so maslo, olje ter podobni z maščobami bogati prehrambni izdelki. Veliko ljudi se ob tem ne zaveda problema skritih maščob, ki jih težje ali celo ne moremo prepoznati po tipičnih lastnostih. Te so lahko celo bolj nevarne, kot na daleč prepoznavne maščobe. Pri tipičnih in prepoznavnih predstavnikih bomo pazili na vsakem koraku, omejili bomo količino, iskali bomo ustreznejše alternative, najbolj pogumni se jim bodo odpovedati. Manj prepoznavne maščobe moramo najprej odkriti, nato se lahko lotimo zmanjševanja njihove količine, iskanja nadomestkov ali črtanja z naših jedilnikov. Zdrav jedilnik je na skrite maščobe pozoren, najlažje odkrijemo v embalaži zapakirane predstavnike. Oznake na embalaži nam bodo sporočale, da gre za maščobe. V drugih primerih je potrebno nekaj več pozornosti in previdnosti. Predvsem to velja za hrano, ki jo jemo zunaj. Obenem pa se najdejo tudi slabi primeri prakse doma. Tako na splošno velja, da so maščobe skrite predvsem v pripravljenih jedeh. Te jedi doma samo pogrejemo, spečemo ali pa so že pripravljene za uživanje. Poznati pa je dobro tudi nekatere zelo dobro skrite predstavnike. Videz z maščobo bogate hrane poznamo, v tem primeru teh znakov praktično ni. Gre za hrano, ki je pripravljena in jo lahko v nekaterih primerih jemo celo z roko. Vendar pri uživanju ne bomo imeli mastnih prstov, kot bi pričakovali. Takšni primeri so razni piškoti, pogosto jih najdemo tudi v sladoledu, tortah ter raznih drugih jedeh. Zato velja biti pri izbiri pozoren in se izogibat ponudbi, pri kateri ne poznamo sestavin, njenega izvora ter drugih lastnosti.
Maščobe telo v določenem odstotku potrebuje, pri njihovi izbiri velja biti pozoren in zahteven.