Ogrevanje našega doma s toplotno črpalko

Vsaka toplotna črpalka deluje tako, da spremeni hladen zrak v topel. To stori preko napredne tehnologije in fizikalnih procesov znotraj zunanje in notranje enote. Zunanji hladen zrak se preko kompresorja, tuljave, ventilatorja in drugih komponent hitro ogreje. Pri tem procesu je poraba električne energije zelo majhna glede na količino proizvedene toplote. Ravno to pa je razlog, da je delovanje toplotne črpalke stroškovno zelo učinkovito skozi celo leto. Omenjeno napravo lahko uporabljamo tudi za hlajenje v poletnih dneh, kar zmanjša potrebo po dodatnih hladilnih sistemih.

Različne vrste toplotnih črpalk

Veliki proizvajalci HVAC naprav, kot je Hitachi, so skozi leta predstavili na tržišču številne nove tehnologije. Toplotne črpalke so postale veliko bolj učinkovite pri gretju in tudi hlajenju večjih in manjših domov. Dolgo časa so omenjene naprave delovale po principu zrak-zrak.

Toplotna črpalka
Delovanja toplotne črpalke je na kratko to da premika toploto iz enega vira v drugega

To pomeni, da so vso toploto pridobivale iz zunanjega zraka. Dandanes pa delujejo toplotne črpalke lahko tudi z izrabo energije iz številnih drugih virov. V vsakem primeru pri svojem delovanju potrebujejo električno energijo, vendar je ta namenjena samo za delovanje njene zunanje in notranje enote. 

Pridobivanje tople energije s tehnologijo zrak-zrak

Najbolj razširjeno tehnologija za delovanje toplotne črpalke imenujemo zrak-zrak. Deluje lahko v vseh pogojih in je najbolj primerna za večino uporabnikov. Sistem deluje tako, da mora zunanja enota biti postavljena zunaj stavbe.

Primerjava toplotne črpalke zrak-voda proti zrak-zrak

Enota zunaj stavbe z enim ali več ventilatorji potiska hladen zrak v uparjalnik. Ta nato preide do kompresorja, ki ga stisne pod zelo visokim pritiskom. To ogreje zrak, nakar ga toplotna črpalka pošlje v našo hiše do radiatorjev, bojlerjev, talnega gretja ipd.

Pridobivanje toplote iz zemlje s tehnologijo zemlja-zrak

Površina zemlje neprestano pridobiva toploto s strani sonca. To toploto lahko izkoristimo s tehnologijo delovanja toplotne črpalke, ki jo imenujemo zemlja-zrak. Pod površino zemlje se namesti kolektor toplote. Postavimo ga nekje na globino 1-2 metrov. Sam kolektor je sestavljen iz cevi po katerih potuje voda oziroma hladilna tekočina, ki nase prejema toploto. Nato pa zaokroži do zunanje enote toplotne črpalke ter tako pomaga ustvarjati topel zrak za naš dom.

Ogrevanje z geosondo

Načrtovanje nove hiše pogosto zajema tudi toplotno črpalko. Mogoče pa jo je tudi naknadno namestiti. Vnaprejšnje načrtovanje in ogled strokovnjaka sta še posebej pomembna v primeru delovanja toplotne črpalke z geosondo. Sondo se zakoplje globoko v zemljo, kjer neposredno črpa toplo energijo.

Preberite naslednji članek: Različne vrste cevi za vodovodne sisteme

Pitna voda odteka iz vodarne v vodovodne cevi. Alkaten cevi so izjemno odporne proti koroziji, zato so idealne za distribucijo vode v stanovanjske objekte. Te cevi imajo dolgo življenjsko dobo in so odlična izbira za vsak vodovodni projekt. Zaradi svoje vzdržljivosti so polipropilenske cevi odlična naložba za vsakega lastnika doma ali podjetja.

Alternativni načini ogrevanja s toplotno črpalko

Poznamo še dva načina delovanja toplotne črpalke, ki nista zelo razširjena, sta pa zelo učinkovita. Za ogrevanje je mogoče uporabiti podtalnico ali površino jezer, vode, morij, rek ipd. Kolektorje se položni na dno vode, kjer se skozi celo leto zbira topla energija. Hladilna tekočina nase prevzame to toploto in jo privede do črpalke. Pri tem procesu se ne onesnažuje vode ali spreminja njena kemična vsebina, zato je to popolnoma varna in ekološka rešitev ogrevanja.

Hibridne toplotne črpalke postajajo vedno bolj popularne. Uporabljajo enake tehnologije kot navadne črpalke s to razliko, da jim pri ogrevanju prostora pomaga plinska peč, kotel ali drugo grelno telo.

Članki iz iste kategorije:

Ogrevanje našega doma s toplotno črpalko
Pomakni se na vrh