Različne vrste cevi za vodovodne sisteme

Pitna voda odteka iz vodarne v vodovodne cevi. Te so lahko najrazličnejših velikosti ter izdelane iz različnih vrst materiala. Magistralno omrežje je sestavljeno iz cevovodov za transport vode. Cevi, ki sestavljajo tovrstni cevovod, se imenujejo glavni vod. Na drugi strani pa so v vodovod vključene tudi manjše cevi, v katere ne bi zmogli vtakniti niti žogice za tenis.

Pomemben del vodovodnega sistema predstavljajo tudi alkaten cevi. Gre za korozijsko izjemno odporne cevi z dolgo življenjsko dobo. Namenjene so zlasti distribuciji vode do bivalnih objektov. Prav tako se koristno uporabljajo za dovod vode do namakalnih sistemov. Praviloma je takšen material standardno črne barve s koekstrudiranimi vzdolžnimi modrimi črtami. Namenjene so za vkop v zemljo ter so preproste za spajanje s spojkami.

Z dolgo življenjsko dobo zagotavljajo dolga leta brezskrbne uporabe. Namestite jih z zaupanjem, saj veste, da ste dobili enega najbolj zanesljivih izdelkov na trgu.

Cevi za namakalne sisteme

Omenili smo, da se za distribucijo vode praviloma uporabljajo tudi alkaten cevi oziroma natančneje polietilenske alkaten cevi. Prav tako so takšni elementi dobrodošli za uporabo pri namakalnih sistemih. Narejeni so namreč iz polietilena, za katerega je značilna visoka gostota. Tovrstni produkti uspešno dosegajo vse standarde kakovostni in so kot takšni odlično odporni na poškodbe in deformacije. Njihova življenjska doba pa je lahko več kot petdeset let.

Na sploh pa se cevi iz polietilena lahko uporabljajo tako za javne, zasebne ali pa industrijske sisteme za oskrbo z vodo. Neredko so vključene tudi v gradnjo podvodnih, podzemskih ter površinskih cevovodov ter vodnih sistemov zunaj ter znotraj stavb.

Podkategorije alkaten cevi

Na trgu je na voljo več različnih vrst oziroma podkategorij alkaten cevi. V ospredju pa sta zagotovo PE80 in PE100. Ti dve podkategoriji sta narejeni iz materiala, ki je netoksičen in inerten v stiku s tekočino oziroma z vodo. To pa seveda ugodno vpliva na vonj in okus vode. Pomembno dejstvo je tudi to, da se v takšnih elementih ne tvorijo usedline apna.

PE80 in PE100

Med pomembnejše alkaten cevi sodita torej elementa pod oznako PE80 ter PE 100. V resnici gre za precej podobna materiala, ki se razlikujeta predvsem v natezni trdnosti. To pomeni, da ima alkaten cev PE100 pri enake profilu elementa nekoliko višjo tlačno stopnjo.

Oba materiala se najpogosteje uporabljata za distribucijo vode, precej redkeje pa tudi za distribucijo plina, odvajanje odpadnih voda ali pa za zaščito glavnih cevi.

Članki iz iste kategorije:

Različne vrste cevi za vodovodne sisteme
Pomakni se na vrh