Motor v avtomobilu uporablja različne jermene

Vsak avtomobil je sestavljen iz mnogo različnih komponent, ki morajo delovati brezhibno, da se lahko peljemo po cesti. Motor pa je najbolj kompleksen del vsakega vozila, saj opravlja najbolj pomembno nalogo – ustvarja pogonsko silo. To pa ne bi bilo možno brez uporabe zobatega jermena. Ta je narejen iz zelo vzdržljive gume, ki se sčasoma izrabi. Tako lahko nepričakovano ostanemo sredi ceste, saj motor ni zmožen več pravilno delovati brez omenjenega jermena. Zato je dobro, če poznamo njegove osnovne naloge in znake, da ga bo morda potrebno zamenjati.

Zobati jermen povezuje ročično in odmično gred

V motorju avtomobila se nahajata dve gredi. Te pa sta odmična in ročična gred. Zobati jermen jih med seboj poveže, da delujeta skupaj. Vse skupaj izgled podobno verigi pri kolesu, ki povezuje pedala z kolesi.

Kvaliteten zobati jermen
Zobati jermen iz trpežne gume

Kaj je odmična gred?

To je natančno izdelana komponenta, ki se nahaja v motorju. Njena naloga je, da odpira in zapira ventile v motorju. Če je odmična gred izrabljena, bomo to lahko opazili v slabših pospeških, ugašanju motorja, ali pa sploh ne bomo mogli avtomobila prižgati.

Kaj je ročična gred?

Največji in najtežji del v motorju je ročična gred. Njena naloga je, da obrača bate s katerimi je povezana s povezovalnimi palicami. Tako se ustvari pogonska sila, ki se preko vztrajnika prenese na menjalnik.

Obe gredi morata delovati sinhrono. Tako ima vsak avtomobil že vnaprej nastavljene »časovnike«, kako morata skupaj gredi delovati. Povezuje pa jih zobati jermen.

Znaki okvare jermena

Kot prej omenjeno, je zobati jermen narejen iz trpežne gume. Seveda pa se tudi ta po določenem številu kilometrov izrabi. Če guma poči, postane vozilo nevozno, saj se odmična in ročična gred ne moreta več obračati sinhrono. Tako proces izgorevanja goriva v motorji ni mogoče, kot tudi ustvarjanje pogonske sile za vožnjo.

Video: 4 znaki okvare jermena

Avtomobil moramo v tem primeru odpeljati na servis, saj postane nevozen. Sama zamenjava jermena je dokaj preprosta, vendar je tudi možno, da se okvarjene druge komponente. Nekatera vozila so izpostavljena dodatni škodi, če jermen poči, saj se bat z vso silo lahko zaleti v ventil.

Življenjska doba zobatega jermena

Veliko skrbi si lahko prihranimo, če zamenjamo jermene v motorju, ko je avtomobil 5-8 let star. Ali pa počakamo, da prevozimo približno 95.000 kilometrov. V vsakem primeru je preventiva veliko boljša, kot da čakamo, da vozilo postane nevozno.

Na spletni strani www.silux.ba lahko zasledimo jermene za vozila vseh vrst, tipov in velikosti. Obenem pa imamo v ponudbi še ogromno avtomobilskih nadomestnih delov visoke kvalitete (končniki, zavorne ploščice, EGR ventili, …).

Meglenke imajo veliko funkcij in prednosti, kot so: boljša vidljivost vozila, večja varnost vozila, … Več pa si lahko preberete v članku z naslovom “Pomembnost meglenk za moderna vozila“.

Izposoja avtodoma v poletnem ali zimskem času. Navada, da se na dopust z avtodomom odpravljamo le v času poletnih dopustov, ko lahko izkoristimo čas ob poležavanju na plaži, se zadnja leta spreminja. Preberi več …

Članki iz iste kategorije:

Motor v avtomobilu uporablja različne jermene
Pomakni se na vrh