Povrnimo podatke iz okvarjenega SSD diska

Razvoj tehnologije za shranjevanje podatkov nam je omogočil, da uporabljamo v svojih računalnikih SSD diske. Te ne uporabljajo mehaničnih komponent, saj delujejo popolnoma elektronsko. Kljub temu pa so izpostavljeni okvaram, ki se lahko pripetijo neglede na računalnik, ki ga uporabljamo. Dejansko večino ljudi nima nikakršnih težav s svojim spominskim medijem v svojem računalniku. Ko pa se ta okvari, pa nam reševanje podatkov iz SSD diska lahko reši mnogo težav. Predvsem je pomembno to, da nam tehniki lahko restavrirajo slike, videe, dokumente in druge neprecenljive podatke, ki smo jih izgubili.

SSD diski imajo omejeno življenjsko dobo

Vsaka računalniška komponenta, kot je matična plošča, napajalnik, delovni pomnilnik ipd. ima določeno življenjsko dobo. Če redno čistimo računalnik, lahko življenjsko dobo celotnega računalnika mnogo podaljšamo. Ko pa govorimo o SSD diskih, pa moramo upoštevati še omejeno življenjsko dobo vgrajenih spominskih čipov. Vsak proizvajalec SSD diskov ponuja v deklaraciji svojih izdelkov podatek z imenom TBW. To je kratica za največje število terabajtov, ki jih je mogoče zapisati na napravo. Ko dosežemo to število, se lahko zanesljivost spominskih čipov močno poslabša. Podatkov ne bomo izgubili, vendar jih morda ne bomo mogli več zapisovati.

Neglede na okvaro nam lahko reševanje podatkov iz SSD diska povrne vse shranjene informacije na spominskem mediju. Iztrošeni SSD diski so zelo redek primer v gamerskih in drugih računalnikih. So pa veliko bolj pogosti na strežnikih in delovnih postajah.

Reševanje podatkov SSD diska
Vsaka računalniška komponenta ima določeno življenjsko dobo.

Programsko oprema za SSD disk

Veliko število proizvajalcev SSD diskov nam pogosto ponudi možnost, da z njihove spletne strani prenesemo brezplačno programsko opremo. Namenjena je nadzoru delovanja SSD diska, pregledu njegovih lastnosti in omogočanju določenih funkcij. Priporočljivo je, da omenjeno opremo tudi uporabljamo, saj bomo tako lažje sledili informacijam, kot so:

  • Število terabajtov, ki smo že zapisali na disk
  • Zaseden in nezaseden prostor na SSD-ju
  • Omogočanje funkcije TRIM

Lahko se nam tudi zgodi, da bomo morali rešiti podatke iz SSD diska, saj nam je računalnik preprosto prenehal delovati oziroma noče naložiti operacijskega sistema.

Razvoj tehnologije za shranjevanje podatkov nam je omogočil, da uporabljamo v svojih računalnikih SSD diske.

Virusi in nezdružljiva programska oprema

Virusi so pogosto trn v peti številnih osebnih in poslovnih uporabnikov računalnikov. Najpogosteje jih namestimo v naš operacijski sistem preko uporabe neznanih programov. Dandanes je zelo pogosto, da nepridipravi želijo z nami vzpostaviti kontakt preko okužene elektronske pošte. Virusi nam lahko ukradejo, zaklenejo ali izbrišejo podatke. V primeru, da sumimo na okužbo operacijskega sistema z virusom, je priporočljivo, da računalnik čimprej odnesemo k tehnikom na računalniški servis.

Neustrezni gonilniki in razni programi pa lahko povzročijo, da se naš računalnik ne bo mogel več pravilno zagnati. V vsakem primeru je mogoče rešiti podatke iz SSD diska, neglede na vrsto okvare ali fizične poškodbe.

Reševanje podatkov iz vseh vrst spominskih medijev
V primeru, da sumimo na okužbo operacijskega sistema z virusom, je priporočljivo, da računalnik čimprej odnesemo k tehnikom na računalniški servis.

Članki iz iste kategorije:

Povrnimo podatke iz okvarjenega SSD diska
Pomakni se na vrh