Preverimo domeno pred nakupom

Moderni splet vsebuje že skoraj 2 milijardi aktivnih spletnih strani. To pa pomeni, da je v obstoju že ogromno domen. Ko bomo izbirali ime za svojo spletno stran je pomembno, da preverimo domeno pred nakupom. S tem bomo zagotovili, da ne bomo kupili domene, ki jo je morda prejšnji lastnih zlorabil. Tako se bomo izognili slabši vidljivost naše spletne strani, kot tudi številnim drugim negativnim učinkom. Samo poizvedbo je mogoče opraviti na številne načine z uporabo spleta. Za bolj podrobne informacije pa lahko zaprosimo ponudnika gostovanja ali številne druge organizacije.

Preveri domeno preko spletnega brskalnika

Najlažji in najhitrejši način za preverjanje domene je preko uporabe brskalnika na našem računalniku. Ime vpišemo v iskalno polje in hitro pregledamo rezultate. Mogoče je, da se bo naša izbrana domena pojavila na kakšnem forumu ali drugje. Tako lahko tudi izvemo za katere namene je bila uporabljena s strani prejšnjega lastnika. Obenem pa tako tudi naredimo poizvedbo za primer, če je morda naše izbrano ime preveč podobno že obstoječi konkurenci. Priporočljivo je, da v tem primeru spremenimo ime, saj imamo lahko v prihodnosti težave, če je naša domena preveč podobna določeni blagovni znamki, produktu ali konkurenčni spletni strani.

Eden od načinov za preverjanje razpoložljivosti domene je uporaba orodja za iskanje domen.

Portali za preverjanje zgodovine domene

Uporaba portalov za poizvedbo zgodovine določenih domen je tudi mogoče uporabiti. Nekateri portali so brezplačni, drugi pa plačljivi. Posamezni portal je narejen z namenom, da preveri domeno za uporabnika. Sporoči nam mogoče kazni in druge postopke, ki so bili sproženi proti določenem imenu. Tako lahko vidimo, če je morda naša bodoča domena začasno izbrisana iz iskalnih rezultatov velikih spletnih iskalnikov ipd. Takim domenam se je dobro izogniti, saj je velika verjetnost, da bomo imeli velike težave z optimizacijo spletne strani.

Ponudnik gostovanja nam lahko pomaga

Vedno je priporočljivo, če kupimo domeno pri ponudniku gostovanja. Tako imamo strežnik kot tudi samo ime spletne strani na voljo za podaljšanje, spremembo ipd. na enem mestu. V primeru, da še nismo odločeni za nakup, nam lahko ponudnik gostovanja preveri domeno. Tako bomo zagotovili, da bomo kupili nekaznovano ime za našo spletno stran, kar je najbolj priporočeno. Če pa se zgodi, da ime nujno potrebujemo in ima že kazni k njemu prištete, pa imamo več možnosti. Domeno lahko kupimo, vendar je najbolje, da povprašamo katerega od strokovnjakov za optimizacijo spletnih strani, če je mogoče ustvariti uspešno poslovno ali drugo spletno stran z že prištetimi kaznimi. 

Enako pomembni, kot nakup nekaznovane domene, so strežniki. V večini primerov se priporoča nakup VPS gostovanja, saj je najbolj prilagodljivo za potrebe bolj in manj zahtevnih uporabnikov.

Članki iz iste kategorije:

Preverimo domeno pred nakupom
Pomakni se na vrh