Kaj vse lahko storimo pred nakupom nove domene?

Kupovanje nove domene za našo spletno stran je lahko izredno zabavna naloga. Pri tem moramo upoštevati veliko elementov, kot je dolžina, izgovorjava ter preprostost imena. Ena izmed stvari, ki pa jo veliko uporabnikov pozabi, pa je preverjanje registracije domene. To lahko storimo s pomočjo registrarjev in iskalnikov na spletnih straneh različnih ponudnikov gostovanja. S tem se prepričamo o dobavljivosti naše izbrane domene. Tukaj pa se zgodba ne konča, saj moramo opraviti tudi preprosto spletno raziskavo o zgodovini izbranega imena.

Spletne strani in produkti s podobnim imenom

Tudi, ko izberemo svojo idealno domeno, je potrebno malce previdnosti. To pa zato, ker lahko že obstaja spletna stran s podobnim imenom. Lahko pa se tudi zgodi, da obstaja nek produkt z enakim ali zelo podobnim imenom.

Registracija domen
Registracija domen: .com, .net, .org

S preprostim obiskom našega najljubšega spletnega brskalnika lahko hitro ugotovimo, če lahko nastanejo težave. Preprosto vpišimo svojo domeno in prebrskajmo iskalne rezultate. Če naletimo na spletno stran, ki bi lahko bila težavna, je dobro razmisliti o spremembi domene.

S tem se izognemo mnogih komplikacijam, kot so:

  • Tožbe 
  • Prepiri z drugimi podjetji zaradi uporabe preveč podobnega imena 
  • Težave s SEO optimizacijo

Samo domeno pa lahko preverimo in registriramo na spletni strani ponudnika gostovanja www.plus.hr. Na omenjeni strani se lahko preveri domeno, razpoložljiva imena in obenem zakupimo primerno gostovanje za naše potrebe.

Omejitve pri izbiri domene

Ko bomo izbirali domeno za našo spletno stran, bomo morali upoštevati nekaj osnovnih pravil. Ta pravila so postavljena z namenom ohranjanja večjega reda na spletu. Veljajo za osebne in poslovne uporabnike. Se pa razlikujejo malenkost glede na vrsto domene vrhovne ravni oziroma končnice.

Preberite si še naslednji članek: Prednosti VPS hostinga za vaše spletne strani

V kolikor želimo imeti nemoteno delovanje spletnih strani, brez odvisnosti od drugih zakupnikov, je VPS hosting idealna rešitev za nas.

Pravila za izbiro domene:

  • Velike črke se ne upoštevajo
  • Ime domene se mora začeti s črko ali številko
  • Dolžina znakov je omejena s 63 znaki
  • Dovoljena je uporaba veznikov in šumnikov
  • Imena se ne smejo podvajati

Zgodovina domene je pomembna

Če bomo domeno potrebovali za zagon spletne strani za podjetje, moramo biti še dodatno previdni. Temu je tako, saj je zgodovina uporabnikov domene izredno pomembna. Lahko, da so bili prejšnji lastniki kaznovani s strani raznih spletnih iskalnikov (Google, Bing, …). Možno pa je tudi, da je ime blokirano v različnih državah, regijah in tudi brskalnikih.

Zgodovino samega imena lahko preverimo na različnih portalih po spletu. Možno pa je tudi, da povprašamo podjetje, kjer bomo ime kupili. Če pri preverjanju registracije domene naletimo na podatke, da je sama domena blokirana ali drugače kaznovana, je dobro razmisliti o alternativi. 

V vsakem primeru pa bomo dandanes morali izdelati svojo lastno spletno stran, če bomo želeli svoje podjetje predstaviti največjemu številu potencialnih kupcev doma in po celem svetu. 

Članki iz iste kategorije:

Kaj vse lahko storimo pred nakupom nove domene?
Pomakni se na vrh