Seznanitev s splošnimi pogoji registracije domene

Registracija domene je preprosta, a pred njo se je vendarle treba seznaniti z nekaterimi splošnimi pogoji. Dobro je vedeti, kje se lahko preveri domeno; torej ali je domena zasedena ali prosta. Prav tako se pozanimajte, katere znake lahko vsebuje; kakšna je dolžina niza ter podobno. 

Eden od ključnih dejavnikov pri registraciji domene je tudi izbira registrator. To je ponudnik, ki bo v vašem imenu upravljal z domeno. Je neke vrste posrednik med končnim uporabnikom in Registrom. 

Ključni pogoji domene 

Domena je niz znakov, ki morajo ustrezati točno določenim pogojem. Ne sme biti rezervirana ali zasedena. Vsebovati mora samo dovoljene znake. Dolžina niza domene pred piko mora biti vsaj 2 znaka in ne več kot 63. 

Prvi in zadnji znak domene ne sme biti vezaj, na tretjem in četrtem mestu ne sme biti dveh vezajev. Kot nosilec domene ste odgovorni za pravilnost in točnost podatkov. V primeru sprememb podatkov, je to treba storiti preko registratorja. Komunikacija med vami in njim poteka na vašem delujočem elektronskem naslovu. Če je vaš elektronski naslov nedelujoč, lahko pride do izbrisa domene. 

Katere podatke domene lahko spremenite 

Nosilec domene lahko spremeni podatke o osebi ali organizaciji, ki je nosilec domene, podatke o domeni in imenskih strežnikih, ki gostijo zapise za vašo domeno. S spremembo podatkov pa ne morete zamenjati nosilca. Zamenjavo opravi registrar, ki prejme izjavo pravega in trenutnega nosilca. 

Domeno lahko preverite v sekundi 

S spletnim preverjalnikom se lahko preveri domeno na zelo hiter in preprost način. Preverjalnik domen na spletu vam omogoča, da lahko na enem mestu preverite skoraj 400 različnih domenskih končnic. Na ta način vam ne bo treba uporabljati različnih ponudnikov za registracijo domene. 

Proste domene torej lahko preverite na enem mestu. S tem boste prihranili ne samo pri času, temveč tudi pri denarju. Preverjalnik vam bo v primeru zasedene domene ponudil predloge za alternative. Na voljo vam bo ponudil podobne proste domene za registracijo. 

4 najbolj priljubljene domenske končnice 

Preverjanje registracije domene s pomočjo preverjalnika na spletu se torej lahko preveri domeno. A ob tem ne smete pozabiti niti na to, katere domenske končnice so najustreznejše za uporabo. Za podjetja oziroma za resnejše projekte vam priporočamo uporabo končnic .si, .com, .net in .eu.

Še nasvet glede računalnika. Ali veste da čiščenje diska lahko koristno uporabite za odstranjevanje začasnih internetnih datotek, za odstranjevanje prenesenih programskih datotek, praznjenje koša, odstranjevanje začasnih datotek, …

Članki iz iste kategorije:

Seznanitev s splošnimi pogoji registracije domene
Pomakni se na vrh