Najprimernejši čas za nosečnost

Ženske imajo največje pa tudi najboljše možnosti za zanositev do svojega 25. leta starosti. Nekoč je večina žensk do tega leta že rodila, dandanes pa nosečnost prelagajo na kasnejše obdobje. Vzrokov za to je seveda več. Najpogostejši pa je ta, da si najprej želijo urediti primeren dom in poiskati dobro službo. 

Pri nas je povprečna starost matere ob rojstvu prvega otroka približno 30 let. Pri tem se je seveda dobro zavedati, da imajo ženske v teh letih veliko manj možnosti za zanositev. 

Zmanjšane možnosti za nosečnost 

Ženske pri 30-ih letih pa tudi pri 40-ih letih še vedno proizvajajo jajčeca, kar pomeni tudi možnost za nosečnost. A zaloga potencialnih jajčec se po tridesetem letu starosti občutno zmanjša. Zanimiv je podatek raziskave, ki je povezan s številom potencialnih jajčnih celic pri ženskah. 

Povprečna ženska se rodi s približno 300 000 potencialnimi jajčnimi celicami. Po tridesetem letu je količina teh jajčec le še 12 %. Posledično so veliko manjše možnosti za zanositev, ne glede na to, ali je ženska popolnoma zdrava in ima povsem redne mesečne krvavitve. 

Tveganje v nosečnosti po 30. letu starosti 

Nosečnost po tridesetem letu starosti je v resnici precej tvegana. Veliko večja verjetnost je za spontani splav. Prav tako je večja verjetnost za povišan krvni tlak, za nosečniško sladkorno in za trombozo. Za starejše nosečnice je prav tako pogosto značilen prezgodnji porod in celo zastoj rasti ploda. 

Ravno zato so za nosečo žensko po 30. letu starosti še toliko pomembnejše posebne oziroma dodatne preiskave. Z njimi lahko strokovnjaki, najpogosteje so to ginekologi, zanesljiveje preverijo zdravje novorojenčka. 

Prednosti nosečnosti po 30. letu starosti 

Čeprav je nosečnost po 30. letu veliko bolj tvegana, pa ima kljub temu tudi kar nekaj prednosti. Ženske so v tej starosti veliko odgovornejše pa tudi emocionalno bolj zrele. Nosečnost je ravno zato lahko veliko prijetnejša in sproščena. Na to morda vpliva tudi redna zaposlitev, ekonomska preskrbljenost, stabilna zveza s partnerjem, bolj urejena bivanjska situacija ter podobno. 

Nosečnice po 30. letu starosti se prav tako praviloma tudi bolj zavedajo svojih ciljev. Imajo večjo samozavest in neredko tudi veliko boljšo samopodobo. K temu v veliki meri lahko pripomore tudi njen partner. 

Nevidni zobni aparat je namenjen tako odraslim kot najstnikom, starejšim od 13 let z ortognatskimi napakami ter težje ortodontske nepravilnosti. Preberi več …

Štiri vrste progresivnih stekel za očala. Progresivna stekla nudijo progresivno dioptrijo in neskončno prilagodljivost za oster vid na vseh razdaljah. Preberi več …

Članki iz iste kategorije:

Najprimernejši čas za nosečnost
Pomakni se na vrh