Skoraj nevidni zobni aparat za čudovit nasmeh

Nošenje zobnega aparata je za nekatere najstnike velik problem, saj klasična žičnata različica precej izstopa. Vrstniki se radi norčujejo z najstnika zaradi neravnih zob in nošenja ortodontskih nastavkov za polepšanje nasmeha. Dandanes obstaja obilo alternativ klasične izvedbe, kot je na primer nevidni zobni aparat iz prozorne folije.

Nevidni zobni aparat s folije

Ortodonti uporabljajo novo linijo Clear Aligner prozornih folij, ki se enostavno in neboleče namestijo na zobe. Postopek nameščanja je enostaven in neboleč, brez uporabe lepila ali žic. Premik zob je skoraj neboleč in nežen. Kar pa ne moremo reči za klasične žičnate aparate.

Zakaj Clear Aligner in ne klasični aparat?

Poleg estetske vrednosti folij iz linije Clear Aligner, je velika prednost tudi sama cena. Folije so namreč kar za tretjino cenejše od klasičnega aparata. Folije ne vsebujejo žic in se ne pritrjujejo s pomočjo lepila. Aparat lahko vedno snamete, očistite in namestite nazaj sami. Snamete ga na primer v službi, med sestanki ali med kosilom, nato pa namestite sami nazaj, brez obiska zobozdravnika.

Kdaj je pravi čas za aparat?

Pravi čas za namestitev zobnega aparata je po dopolnjenih 14 letih. Tudi odrasli se velikokrat odločijo za popravilo zob, saj želijo v službi imeti lep in raven nasmeh. Folije se menjajo na vsaka dva do tri tedne, odvisno od hitrosti ravnanja zob.

Potek namestitve in začetek ravnanja zob

Na podlagi računalniške simulacije s 3D tehnologijo, ortodont določi stopnjo težavnosti in kakšno bo končno stanje po prenehanju nošenja aparata. Določi tudi, na katero stran zoba se bo folija namestila, koliko dolgo bo trajalo nošenje ter kakšni so dodatni postopki za popravilo zob.

Dodatni zobozdravstveni postopki

Na zobozdravstveni kliniki pred začetkom namestitve folije pogledajo tudi stanje dlesni in trenutno stanje zob. Izvedejo vsa potrebna popravila, kot so čiščenje zobnega kamna, namestitev zalivk, terapija za poškodovane dlesni in podobno. Poiščejo tudi zgodnje znake parodontoze in skušajo delovati preventivno. To pomeni, da skušajo vnaprej preprečiti izgubo zob zaradi slabe higiene ali dednosti.

Preberite si še naslednji članek: Zobobol je uvrščen v skupino najbolj intenzivnih bolečin

Zobobol se pojavi nenadoma in pogosto postaja iz minute v minuto bolj nadležen. Lahko gre za lažjo ali močnejšo bolečino, skelenje ali kljuvanje.

Razbarvanje zob

Pri žičnatih različicah prihaja do obarvanosti zob in včasih do poškodb sklenine. Nekatera obarvanost je trajna, nekatero se da odstraniti s pomočjo belila. Prednost nevidnih folij je tudi v tem, da lahko istočasno uporabljate tudi belilna sredstva. Na ta način imate lep bel nasmeh, tudi, ko zobni aparat ni v vaših ustih.

Izgorelost lahko tako nastane pri ljudeh, ki imajo občutek, da jih nekdo iz zunanjega sveta nadzira, ter da nimajo nobene moči. Več o izgorelosti pa si preberite v čalnku “Kaj so razlogi za izgorelost?“.

Partnerska terapija s partnerjema pomaga bolje spoznati in razumeti sebe, partnerja ter razumeti vzorce delovanja in zapletov. Preberi več …

Članki iz iste kategorije:

Skoraj nevidni zobni aparat za čudovit nasmeh
Pomakni se na vrh