Razlogi za izgorelost

Neglede na naš poklic, starost ali spol, lahko izgorelost doleti kogarkoli od nas. Tako se počutimo dalj časa brez energije in moči. To pa se pokaže na različne načine, kot je slabše opravljanje svojega dela v službi. Sčasoma pa tako stanje vodi do čustvenega stresa, saj preprosto ne moremo tako delovati, kot smo včasih.Drugi ljudje v našem življenju pa imajo še vedno visoka pričakovanja od nas, saj ne vedo, da je z nami kaj narobe. Tako smo dobesedno zakopani v skrbeh in stresu, ker ne moremo zadovoljivo delovati v osebnem in poslovnem življenju.

Kaj privede do izgorelosti?

Razlogov za sindrom izgorelosti je zelo veliko. V ospredju pa so skoraj vedno visoka pričakovanja do sebe, kar se tiče vsakdanjega in poslovnega življenja. Če imamo stroge kriterije, koliko moramo narediti, kako se obnašati, kakšen statusni nivo želimo doseči v poslovnem svetu ipd., lahko hitro utrudimo um in telo.

Izgorelost ne prizanaša nikomur
Izgorelost je lahko tudi občutek nemoči

Prej našteti kriteriji so tipični za veliko vrsto ljudi. Pri doseganju teh visokih standardov, pa nas telo velikokrat opozori, da potrebuje počitek. Tega pa seveda ne opazimo, saj zanemarimo opozorilne znake kot brez pomenske migrene, zmedenost, bolečine v mišicah, slabo prebavo ipd. Tako pa nam v resnici telo poizkuša povedati, da se moramo ustaviti in si vzeti počitek.

Osebnostne lastnosti ljudi, ki povečajo možnost razvoja izgorelosti

Ljudje z določenimi osebnostmi lastnostmi imajo povečano možnost razvoja izgorelosti. Te lastnosti same po sebi niso negativne, vendar lahko posameznika spravijo v bolj stresne položaje v življenju, saj pričakuje od sebe dokaj veliko. Tako so omenjene lastnosti:

Želja po popolnem izidu situacije oziroma perfekcionizem

Ljudje, ki vedno želijo najboljše rezultate od sebe in drugih, so podvrženi velikemu čustvenemu stresu. Enako pa velja za posameznike, ki so na delovnem mestu, kjer si ne morejo privoščiti delati napak. Velika odgovornost in želja po zadovoljitvi vseh okoli nas sta tako dober povod za razvoj izgorelosti in drugih mentalnih težav.

Preberite naslednji članek: Navodila za vsakodnevno uporabo kompresijskih nogavic

Kompresijske nogavice pogosto uporabljajo ljudje s težavami, ki povzročajo slabo prekrvavitev, kot so sladkorna bolezen in krčne žile. Z nošenjem kompresijskih nogavic lahko zmanjšate otekanje nog, bolečine in utrujenost. Poleg tega lahko kompresijske nogavice preprečijo nastanek krvnih strdkov v nogah.

Slaba samozavest in samopodoba

Ljudje s slabo samopodobo in samozavestjo so podvrženi vsakodnevnemu stresu. To pa še ojača dejstvo, če imajo omenjeni ljudje težavno službo. 

Občutek, da nas nekdo nadzira zunaj našega vpliva

Občutek nemoči je skoraj vedno povod za razvoj različnih mentalnih bolezni. Izgorelost lahko tako nastane pri ljudeh, ki imajo občutek, da jih nekdo iz zunanjega sveta nadzira, ter da nimajo nobene moči.

Frustracije se večajo skozi čas

Če nam vsakdanje ali poslovno življenje povzroča neprenehne frustracije, se te nabirajo znotraj nas. Ko ne zmoremo več, pa nas lahko doleti izgorelost, saj nimamo več fizične niti psihične moči, da so soočimo z ljudmi in situacijami, ki nas frustrirajo.

Tako se velikokrat zgodi, da nas najmanjša težava vrže iz tira. To pa se pokaže v izgubi oblasti nad samim seboj, veliki jezi ali občutku nemoči. Temu pa doprispevajo pogoji v sami službi, ki jo opravljamo, kot so tesni roki, dolge delovne ure, slaba komunikacija s sodelavci ipd.

Simptomi izgorelosti

Splošno znanih je več kot 120 simptomov izgorelosti. Nekateri izmed najbolj pogostih pa so:

 • Splošno nizek nivo energije
 • Neprestana utrujenost
 • Slab imunski sistem (za izboljšanje imunskega sistema si preberite si članek Kako najbolje poskrbeti za krepitev imunskega sistema)
 • Nevolja do opravljanja vsakodnevnih opravil
 • Težave s koncentracijo in spominom
 • Nizka ustvarjalnost
 • Nezmožnost koncentracije

Simptomi pa se lahko tudi pokažejo v fizični obliki v telesu, kot na primer:

 • Nižja odpornost imunskega sistema
 • Večkrat ponavljajoča bolezen, kot je gripa, prehlad ipd.
 • Težave z dihali
 • Bolečine v hrbtu
 • Različne težave pri spolnih odnosih
 • Občutek tesnobe v prsnem košu

Če potrebujemo pomoč pri izgorelosti, depresiji, anksioznosti in drugih mentalnih težavah, lahko na spletni strani www.mojpsihoterapevt.si najdemo vrhunske psihoterapevte. Na strani pa je tudi veliko koristnih nasvetov za prepoznavo in zdravljenje omenjenih težav.

Članki iz iste kategorije:

Razlogi za izgorelost
Pomakni se na vrh