Navodila za vsakodnevno uporabo kompresijskih nogavic

Medicinske kompresijske nogavice veljajo za izjemno učinkovit pripomoček. V nekaterih primerih so celo nujne, na primer pri zdravljenju venskih obolenj. Seveda mora takšne nogavice predpisati zdravnik, ki določi tudi samo stopnjo kompresije in dolžino nogavic. Kompresija je najmočnejša v predelu gležnjev in navzgor pojenja. Meri pa se v enotah za tlak.

Kompresijske nogavice so praviloma razvrščene v štiri kompresijske razrede. Izbrati pa je potrebno takšne z garancijo na kompresijsko stopnjo. Izbirate lahko med različnimi modeli. Na voljo so na dokolenke, hlačne nogavice, nogavice do dimelj, nogavice za nosečnice, ta eno nogo s pasom. Razlikujejo se tudi v velikosti. Za nekatere paciente je potrebno tovrstni medicinski pripomoček izdelati po meri.

Kompresijske nogavice so vrsta oblačila, ki s pritiskom na noge pospešuje krvni obtok.

Pravilno obuvanje in sezuvanje nogavic s kompresijo

Za primerno velikost nogavic s kompresijo jej treba najprej izmeriti obseg nog. Strokovnjaki pa morajo ob uporabi takšnih nogavic pacientom razložiti, kako se pravilno obuvajo pa tudi sezuvajo. Najbolje pa je, da uporabnik nogavice obuje kar ob prvem nakupu v prodajalni. Pri tem je najpametneje uporabiti kar posebne gumijaste ali pa tekstilne rokavice. Obstajajo še drugi primerni pripomočki za obuvanje.

Ustrezno prileganje nogavic s kompresijo je ključnega pomena za dovolj uspešno zdravljenje. Rob dokolenk se mora končati za širino dveh prstov, in sicer pod vdolbino kolena. Zaključek samostoječih nogavic pa vsaj pet centimetrov pod glutealnim pregibom oziroma pod razkorakom.

Kompresijske nogavice se obujejo tako, da se previdno povleče nogavico čez stopala ter spodnji del noge. Tako kot bi naredili s škornji. Nato se pripomoček vleče navzgor in gladi. Pri tem se uporablja rokavice. Sezujejo pa se tako, da se primejo na vrhu, obrnejo od znotraj navzven ter se jih potegne navzdol preko sprednjega dela stopala. Vleči ter gladiti jih je treba navzdol ter pri tem prav tako uporabiti rokavice.

Negovanje kompresijskih nogavic

Nogavice za kompresijo se lahko perejo dnevno. S tem učinkovito poskrbimo za obnovitev kompresije. Pri pranju se praviloma ne sme uporabljati mehčalca za perilo. Najbolje je takšne kose prati kar ročno, lahko pa tudi strojno, in sicer na nežnejšem ciklu do 40 stopinj. Ne smemo jih sušiti direktno na soncu, v sušilnem stroju ali na grelnih telesih.

Članki iz iste kategorije:

Navodila za vsakodnevno uporabo kompresijskih nogavic
Pomakni se na vrh