Zdravljenje partnerskih odnosov s psihoterapijo

Pogovor s popolnim neznancem o naših težavah s partnerjem se morda sliši dokaj neprimerno. Dejstvo pa je, da če govorimo s strokovnjakom s področja psihoterapije, lahko naredimo veliko. Partnerska terapija je proces zdravljenja preko pogovora s terapevtom, ki ima veliko izkušenj s prepoznavanjem težav, ki kvarijo naraven in cvetoč odnos med dvema osebama v ljubezenskem razmerju. Je izredno učinkovit način zdravljenja, saj omogoča, da izrazimo svoja čustva in misli v varnem okolju pod nadzorom izkušenega strokovnjaka. Tako lahko rešimo različne težave, ki so nam in našemu partnerju nevidne.

Razjasnimo svoja čustva o razmerju s partnerjem

Dejstvo je, da so človeška razmerja dokaj kompleksna. Če pa upoštevamo še človeško psihologijo, pa se stopnja kompleksnosti povzdigne na popolnoma novo raven. To je tudi razlog, da so nam včasih težave neprepoznavne. Tako se ne zavedamo, kateri dejavniki so krivi za slabo delovanje same dinamike med nami in našim partnerjem.

Partnerska psihoterapija
Razjasnimo svoja čustva o razmerju s partnerjem

Če imamo prostor, kjer si z našim partnerjem lahko delimo čustva in misli, je že samo to začetek boljšega razumevanja naših težav. Psihoterapevt pa nam bo svetoval in nam pomagal prepoznati ključne vzroke, ki so povzročitelj nesoglasij in nerazumevanja v našem odnosu do ljubljene osebe.

Razrešimo težave, ki preprečujejo zdrav odnos 

Velikokrat, ko pride do nesporazuma, ima lahko sam proces kreganja pozitiven izid. Lahko ojača samo razmerje ali pa ga dodatno poslabša. Slednje se zgodi v primerih, ko neprenehno prihaja do kreganja, saj nikoli nič ali pa le malo razrešimo. Težave nastanejo pri komunikaciji s partnerjem, kar sčasoma močno poslabša samo razmerje. Partnerska terapija pa se osredotoča na izboljšanje komunikacije, ki pa je ključnega pomena za vsako zdravo in uspešno razmerje.

Pri velikih življenjskih odločitvah, kot je selitev, nakup hiše, zamenjava službe, načrtovanje otrok ipd., pa lahko tudi pride do nesporazumov. Ključno je, da razumemo naše in želje druge osebe s katero smo v razmerju. Terapevt pa nam pri tem lahko pomaga, saj vidi samo situacijo iz drugega zornega kota. Tako nam lahko pomaga prepoznati naše strahove in nesoglasja, ki nam preprečujejo napredovanje s partnerjem v življenju.

Ponovno vzpostavimo intimnost

Zelo pomemben element pri zdravem partnerskem odnosu je sama intimnost. Ta lahko hitro mine, če ni dobre komunikacije, ali pa če se vedno prerekamo. Sčasoma tako izgubimo zanimanje za našega partnerja, kar lahko privede do še večjih nesporazumov. Partnerska terapija nam pomaga spet poiskati tisto vnemo do ljubljene osebe, ki smo jo morda izgubili. Sama terapija lahko tako ponovno vzpostavi strast, ki smo morda mislili, da je ni več. 

Odlične terapevte lahko najdemo na www.psihovital.si. Na omenjeni strani pa lahko najdemo tudi veliko nasvetov o simptomih in prepoznavanju različnih mentalnih bolezni in čustvenih stisk, ki dandanes pestijo veliko število ljudi.

Preberite si še naslednji članek: Razlogi za izgorelost

Članki iz iste kategorije:

Zdravljenje partnerskih odnosov s psihoterapijo
Pomakni se na vrh