Zobobol je uvrščen v skupino najbolj intenzivnih bolečin

Zobobol se lahko pojavi iznenada in neredko postaja iz minute v minuto vse bolj nadležen in boleč. Lahko se pojavi lažja ali močnejša bolečina, kljuvanje ali skelenje. V določenih primerih lahko hitro izgine, v drugih traja dlje časa ali pa se pojavlja celo v intervalih.

Najpogosteje je vzrok za zobobol neustrezna higiena in neredno obiskovanje zobozdravnika. Lahko je tudi posledica nezdrave prehrane. Kljub temu pa razvoj sodobnega zobozdravstva prinaša večjo verjetnost uspešnega zdravljenja obolelih zob v primerjavi s preteklostjo.

Vneti živec je pogost vzrok zobobola

Eden od najpogostejših vzrokov za zobobol pri odrasli osebi je vnetje zobnega živca. To pa je posledica kariesa. V začetni fazi karies praviloma ne povzroča večjih težav. Sklenina namreč ni povezana z živčnim sistemom. Ko pa karies prične prodirati v notranje plasti zoba, se v stiku s preveč hladno, toplo ali pa sladko hrano ter pijačo lahko pojavijo bolečine.

Eden od najpogostejših vzrokov za zobobol pri odrasli osebi je vnetje zobnega živca. To pa je posledica kariesa.

Kadar pa karies v zob prodre še globlje, lahko nastopijo precej resne težave. Bolečina postaja vse bolj intenzivna, ker je zobna pulpa sestavljena iz živcev in žil. Ob vnetju pride do bolečine, saj se otekla pulpa ne zmore širiti ter zato pritiska na tkiva v okolici.

Bolečina pri vnetju zobnega živca je konstantna

Če je zobobol posledica vnetja zobnega živca, je bolečina konstantna. Najpogosteje jo spremlja tudi bolečina, včasih tudi povišana temperatura in povečane vratne bezgavke. V tem primeru je nujen obisk zobozdravnika. Ta odpre oboleli zob in zagotovi odtekanje gnojne vsebine iz zoba. Pogosto predpiše še antibiotik.

Na podlagi rentgenske slike se nato zobozdravnik odloči za nadaljnji potek zdravljenja. V najslabšem primeru pa je zob potrebno izpuliti, saj zanj ni več ustrezne rešitve.

Hude bolečine lahko povzroča tudi granulom

Sicer pa zobobol lahko povzroča tudi granulom. To je kronična oblika vnetja okoli konca zobne korenine in je posledica globokega kariesa. Najpogosteje se zgodi, da granulom miruje, bolečina ter oteklina pa se pojavite šele ob padcu odpornosti. Žal je tedaj za zob že prepozno. Če pa se granulom odkrije še pravi čas, se lahko pozdravi z endodontskim posegom.

Za zobobol je pogosto krivo tudi vnetje dlesni. Na to vpliva slaba ustna higiena. Dlesen pordeči ter zakrvavi, nato se pojavi bolečina.

Zobni vsadki za lep nasmeh

Zobni vsadki za popoln nasmeh

Različne bolezni dlesni in nesreče mnogim ljudem po svetu povzročijo težave z ustno votlino. Manjše poškodbe odkrušenih, počenih ali drugače poškodovanih zob je mogoče prikriti z zobnimi luskami. Če pa pride do dejanske izgube zoba, pa ga lahko nadomestimo z zobnimi vsadki, ki predstavljajo trajno in učinkovito rešitev.

Članki iz iste kategorije:

Zobobol je uvrščen v skupino najbolj intenzivnih bolečin
Pomakni se na vrh