Zdravilni učinki konoplje

Sodobne raziskave kažejo, da je konoplja učinkovita pomoč pri zdravljenju številnih bolezenskih stanj. Ti zdravilni učinki vključujejo lajšanje bolečin (zlasti nevropatskih), blaženje slabosti, spastičnosti, glavkoma in motnenj gibanja. Marihuana je tudi močan stimulans apetita, zlasti za HIV bolnike in bolnike z demenco. Nove raziskave kažejo, da kanabinoidi in terpeni, ki jih najdemo v konoplji, delujejo sinergistično in pomagajo zaščititi telo pred nekaterimi vrstami tumorjev.

Trenutno več kot 60 ameriških in mednarodnih zdravstvenih organizacij, vključno z Ameriškim združenjem za javno zdravje, Health Canada in Federacijo ameriških znanstvenikov, podpira omogočanje pacientom takojšen zakonit dostop do zdravilne marihuane pod zdravniškim nadzorom. Nekateri drugi, vključno z Ameriškim združenjem za boj proti raku in Ameriškim zdravniškim združenjem, podpirajo obsežne klinične raziskave za boljšo ocenitev zdravilnega potenciala konoplje.

Poleg tega je študija na Harvardu iz leta 1991 odkrila, da je 44 odstotkov onkologov svojim pacientom svetovalo terapijo z marihuano. Petdeset odstotkov jih je odgovorilo, da bi to storili, če bi bila marihuana zakonita. Nedavna raziskava, izvedena v bolnišnici Providence Rhode Island, je odkrila, da skoraj polovica zdravnikov podpira legalizacijo medicinske marihuane.

Varnost in učinkovitost konoplje

Konoplja in njen psihoaktivni kanabinoid, THC, veljata za izredno varne za uporabo v prehrani. Letno poročilo Mreže za opozarjanje na ozaveščenost o drogah (DAWN), ki ga je objavila Uprava za zlorabo substanc in duševno zdravje (SAMHSA), vsebuje statistično zbirko vseh smrti zaradi drog v Združenih državah. V poročilu ni bilo nikoli zabeleženih smrti zaradi uživanja konoplje. Dejansko številne študije kažejo, da bi bila smrt zaradi prevelikega odmerka konoplje fizično nemogoča.

Vršiček konoplje
Vršiček konoplje

Dokumentirana uporaba konoplje kot varne in učinkovite terapevtske rastline sega v leto 2700 pr. n. št. Med letoma 1840 in 1900 so evropske in ameriške medicinske revije objavile več kot 100 člankov o terapevtski uporabi konoplje. Pravzaprav je bila konoplja del ameriške farmakopeje do leta 1942 in je trenutno na voljo na recept v Kanadi, na Nizozemskem, v Izraelu in v Nemčiji.

Terapevtske koristi konoplje

Konopljo poznamo že stoletja. Domnevno izvira iz Srednje Azije, vendar je sčasoma razširila tudi drugod po svetu. Ljudje po vsem svetu uporabljajo konopljo z večinoma podobnimi razlogi: izboljšanje počutja.

Piškoti iz konoplje
Piškoti iz konoplje

Znano je, da imamo ljudje v telesu kanabinoidne receptorje, ki se vežejo na kanabinoide, ki jih najdemo v rastlini konoplje. Pravzaprav so kanabinoidni receptorji prisotni v ljudeh že pred rojstvom, spojine pa najdemo celo v materinem mleku. Naše telo je naravno prilagojeno za interakcijo s kanabinoidi, kar podpira tudi vse več dokazov o koristih uživanja konoplje.

Konoplja in prebava

Ni skrivnost – doživetje popadljive lakote je eden najbolj razvpitih klišejev o konoplji. Kljub te smešni konotaciji študije kažejo, da endokanabinoidni sistem dejansko pomaga pri uravnavanju apetita. To je še posebej zanimivo za zdravljenje motenj hranjenja. Študija, objavljena v International Journal of Eating Disorders, namiguje na kanabinoide kot potencialno učinkovite pri zdravljenju anoreksije.

Precej znano je, da konoplja zmanjšuje občutek slabosti, vendar študije kažejo, da bi lahko imela tudi številne prebavne koristi. Medicinska marihuana bi lahko igrala pomembno vlogo pri zdravljenju številnih bolezenskih stanj, povezanih s prebavo, kot so:

 • Crohnova bolezen
 • Debelost
 • Sladkorna bolezen

Marihuana za obvladovanje bolečin

Kronična bolečina je ena najpogostejših bolezni, pri kateri zdravniki predpisujejo medicinsko marihuano. Številne raziskave namigujejo na učinkovitost medicinske konoplje pri obvladovanju bolečin, vendar pa so potrebne še dodatne raziskave o potencialni vlogi konoplje pri zdravljenju bolečin.

Video: Medicinska marihuana za lajšanje bolečin

Ob tem vam bo verjetno veliko ljudi iz svojih izkušenj pritrdilo, da jim pomaga pri obvladovanju bolečine, znanost pa začenja podpirati njihove trditve. Študije kažejo, da bi medicinska marihuana lahko olajšala različne vrste bolečin, od kroničnih do nevropatskih.

Duševno zdravje in konoplja

Pogosta napačna predstava o konoplji je, da ima ta definitivno škodljive učinke na duševno zdravje. Obstaja možnosti nastanka anksioznosti pri visokih odmerkih tetrahidrokanabinola (THC) pri nekaterih ljudeh. Nekateri menijo, da bi konoplja lahko pospešila nastanek predisponiranih osebnostnih motenj, vendar to še ni dokončno dokazala nobena izmed študij.

Nedavni trend na področju duševnega zdravja je bil raziskati naš odnos s konopljo. Študije so kanabinoide povezale s številnimi skrbmi za duševno zdravje. Raziskovalni katalog se še vedno povečuje, vendar je nekaj primerov, za katera bi lahko bila konoplja koristna, naslednjih:

 • Alkoholizem
 • Odvajanje od opiatov
 • Depresija
 • Različne fobije

Konoplja in možgani

Konoplja je povezana tako z duševnim zdravjem kot tudi z nastankom novih nevronov v možganih ali nevrogenezo in splošno plastičnostjo možganov. Medicinska konoplja naj bi imela tudi nevroprotektivne lastnosti, ki pomagajo pri zdravljenju naslednjih bolezni in stanj, kot so:

 • Alzheimerjeva bolezen
 • Parkinsonova bolezen
 • Pomanjkanje kisika
 • Migrene

Medicinska marihuana in rak

Ena najbolj vznemirljivih možnih aplikacij medicinske marihuane je za zdravljenje raka. Že dolgo se uporablja za preprečevanje stranskih učinkov kemoterapije, vendar onkologi po vsem svetu delajo na preizkusih, iz katerih bi ugotovili, ali se konoplja lahko uporablja kar za zdravljenje samega raka in ne le njegovih posledic. 

Pretekle raziskave THC za zdravljenje raka so bile obetavne, vendar so mnogi skeptični glede uporabe izdelkov na osnovi THC zaradi njihovih psihotropnih učinkov. Posledično so se mnogi onkologi osredotočili na kanabidiol (CBD) in kanabigerol (CBG). Nedavna britanska študija pa kaže, da so kanabinoidi lahko najučinkovitejši proti raku, če jih kombiniramo na način, ki jim omogoča sinergijsko delovanje med seboj.

Članki iz iste kategorije:

Zdravilni učinki konoplje
Pomakni se na vrh