Različne vrste zemljevidov

Področje geografije temelji tudi na različnih vrstah zemljevidov. Z njihovo pomočjo lahko preučujemo značilnosti našega planeta. Nekateri zemljevidi so zelo priljubljeni, zato jih prepoznajo tudi otroci oziroma šolarji. Obstajajo tudi takšni, ki jih uporabljajo samo strokovnjak na specializiranih področjih dela.

Ena od vrst so na primer tematski zemljevidi, ki pokažejo določene specifične podatke, kot je povprečna porazdelitev padavin na določenem območju. Na voljo so tudi topografski zemljevidi, politične karte, fizične karte in še bi lahko naštevali.

Zemljevidi, ki opisujejo površje zemlje

Če želimo vedeti, kaj točno opisujejo topografski zemljevidi, je v prvi vrsti treba razumeti pojem topografija. To je geografski pojem, ki je povezan z opisovanjem ter preučevanjem površinskih značilnosti našega planeta. Opisuje torej fizično geografske značilnosti, kot so nagib, višina, slemenitev.

Kako beremo topografske zemljevide?

Geografske raziskave s področja topografije so se razmahnile šele v 19. stoletju. Večina narodnih geografskih raziskav je namreč na svojih kartah oziroma zemljevidih opisovala samo nadmorske višine posameznih točk. A kljub temu vemo, da je prvi topografski zemljevid z izohipsami izšel že daljnega leta 1784 v Franciji.

Topografska karta najbolj spominja na fizični zemljevid

Med drugim so na voljo tudi topografski zemljevidi oziroma karte. Te še najbolj spominjajo na fizične zemljevide. Prikazujejo namreč različne fizične značilnosti izbrane krajine. Za razliko od fizičnih pa topografske karte uporabljajo konturne črte namesto barv, in sicer za prikazovanje sprememb v pokrajini.

Topografski zemljevidi opisujejo fizično geografske značilnosti
Topografski zemljevidi opisujejo fizično geografske značilnosti, kot so nagib, višina, slemenitev.

Običajno so konturne linije na topografskem zemljevidu razporejene v rednih časovnih presledkih. S tem lahko prikažejo spremembe v višini. Vsaka črta tako predstavlja 100-metrsko višinsko spremembo. Ko pa so črte čisto blizu, pomeni, da je teren bolj strm.

Kaj so podnebne karte?

Podnebni zemljevidi pa prikazujejo informacije o podnebju na določenem območju. Lahko na primer prikazujejo specifične podnebne cone območja, ki temeljijo na količini zapadlega snega, na temperaturi. Tovrstne karte praviloma za prikaz različnih podnebnih območij uporabljajo barve.

Cestni zemljevidi

Cestne karte so izjemno razširjena vrsta zemljevidov.

  • Prikazujejo pa glavne ter manjše avtoceste in ceste. Slednje je predvsem odvisno od podrobnosti.
  • Lahko prikazujejo tudi letališča, različne lokacije, zanimivosti, kot so spomeniki, parki, kampi.
  • Glavne avtoceste so na takšnih kartah običajno označene z rdečimi ter večjimi črtami v primerjavi z drugimi vrstami cest. Manjše ceste so označene svetleje in ožje.

Članki iz iste kategorije:

Različne vrste zemljevidov
Pomakni se na vrh