Rižev narastek – lahka večerja, ki razveseli vsakega sladokusca

Rižev narastek je sladica, narejena iz riža, skuhanega v mleku. V tako imenovani mlečni riž se nato doda umešana jajca s sladkorjem, nekaj masla ali smetane in začimbe. Med začimbami ne sme manjkati vanilja ali vaniljev sladkor, odlično pa narastek popestri tudi naribana limonina lupinica in cimet. Zmes, ki mora biti tekoča, nato nalijemo v globok pekač in pečemo na 200°C, dokler se zgornja skorjica ne zapeče zlato rjavo. Dobimo kompakten, a rahel narastek, ki ga brez težav razkosamo. Zapečena skorjica ima res enkraten okus. Rižev narastek se lahko postreže na več načinov.

Dodatki za rižev narastek

Riž je zelo univerzalna hrana in skupaj z mlekom se poda k veliko sladkim okusom. Rižev narastek se lahko postreže z jabolčno čežano in smetano. Poleg te kombinacije ne bomo zgrešili z malo bolj konkretnim ščepcem cimeta in kančkom medu ali rjavim sladkorjem. Lahko pa se odločimo za čokoladno varianto, in narastek okrasimo s čokoladnimi ostružki, lešnikovo kremo ali drugimi čokoladnimi prelivi. Tudi instant kakav za pijačo bo prijetno popestril rižev narastek, prav tako dodatek jajčne vaniljeve kreme. Sadne marmelade so poglavje zase in skoraj vsaka se poda h riževemu narastku. Za tiste, ki so ljubitelji oreškov, lahko dodamo nasekljane orehe, lešnike, arašide ali mandlje. Še vedno pa je dober rižev narastek tak, ki se ga lahko je tudi samega. Recept poišči tukaj.

Alternative za rižev narastek

Beli riž je relativno zdravo žito, vendar je s stališča beljakovin in vlaknin precej pusto. Zato se v okviru zdrave prehrane iščejo alternative, ki bi dvignile mikrohranilno vrednost narastka. Očitna alternativa je zamenjava riža z nekim drugim žitom.

V ta namen je zelo uporabno predvsem proso. Prosena kaša, ki jo pripravimo na enak način, kot mlečni riž, ima v slovenskem okolju že zelo dolgo zgodovino. Narastek iz prosene kaše se pripravi na povsem enak način. Za prilogo pa je najbolj primerna jabolčna čežana s cimetom in smetano. Za še manj dela lahko koščke jabolk razporedimo kar v sredinsko plast narastka, mu za dobro mero dodamo še sesekljane orehe, in pred sabo imamo izvrstno poslastico brez primere. Osnovno maso za narastek lahko skuhamo še z dodatkom ovsenih ali pirinih kosmičev, koruznega zdroba, konopljine moke in drugih zdravih dodatkov. Za slajenje lahko uporabimo rozine, ki jih vmešamo pred vlivanjem mase v pekač.

Rižev narastek je za marsikoga jed otroštva, ki se je nostalgično ali pa z odporom spominjajo še iz šolskih dni. To je namreč tipična jed, za katero potrebujemo le osnovne sestavine, ki so relativno poceni. Zato velja kot preprosta jed iz skromnih področij, ali pa iz masovnih kuhinj v šolah in menzah. Z le malo domišljije pa lahko rižev narastek postane vrhunska mojstrovina, vredna greha.

Članki iz iste kategorije:

Rižev narastek – lahka večerja, ki razveseli vsakega sladokusca
Pomakni se na vrh