Prednosti uporabe luči, ki jih napaja sonce

Razvoj tehnologije svetil je na trg pripeljal mnoge nove načine osvetljevanja naših domov. Zadnje čase so vedno bolj popularne solarne luči, ki uporabljajo moč sonca za svoje delovanje. Tako delujejo na čist in obnovljiv vir energije, ki popolnoma nič ne obremenjuje okolja. Obenem pa z njihovo uporabo močno prihranimo pri mesečni porabi elektrike. Dostopne cene in raznovrstna ponudba omenjenih luči nam omogoča, da jih kupimo za osvetlitev skoraj kateregakoli zunanjega prostora. Nekatere izvedbe pa imajo tudi vgrajen akumulator, ki shrani nabrano sončno energijo in nam omogoča tudi nočno uporabo samih luči.

Zelena tehnologija osvetljevanja

Dandanes se veliko ljudi odloči za nakup solarne svetilke, saj ne potrebuje električnega omrežja. To je tudi razlog, da jim pravimo zelene svetilke, ker z njihovo uporabo ohranjamo okolje. V sami svetilki se nahajajo LED luči. Njihova prednost je izredno majhna poraba energije. Poleg tega pa se zelo malo segrejejo med delovanjem. Solarne luči LED porabijo do 90% manj energije kot halogenske luči. Omenjena lastnost jih naredi izredno varčne, ker lahko ustvarijo veliko količino svetlobe pri majhni porabi energije. 

Čez dan se luči na solarno energijo polnijo. Svetlobo sonca spremenijo v električno energijo preko fotovoltaičnih celic. To energijo pa svetilka shrani v vgrajen akumulator. Ponoči pa črpa energijo iz akumulatorja, kar nam omogoča popolnoma brezplačno osvetljavo vrta, garaže in druge okolice naše nepremičnine.

Njihova življenjska doba je veliko daljša od drugih svetil. Obenem pa ne potrebujejo vzdrževanja, saj jih lahko brez težav uporabljamo več let.

Solarne svetilke lahko namestimo kamorkoli

Ena izmed največjih težav pri nakupu kakršnihkoli svetil je njihova namestitev. Ta je lahko dokaj draga ali pa od nas zahteva, da moramo napeljati električne kable na želeno mesto. Z izbiro solarnih luči pa te potrebe ni. Temu je tako, saj ne potrebujejo dostopa do električnega omrežja. Edino stvar, ki jo potrebujejo je sončna svetloba. Ta izjemna lastnost pa nam poda možnost namestitve omenjenih luči kjerkoli. Postavimo jo lahko na balkon, sredi vrta, v paviljon ipd. Obenem pa je namestitev izredno varna, saj se ne bo potrebno ukvarjati s težavnimi in nevarnimi električnimi kabli.

Pri solarnih svetilih ni potrebnega vzdrževanja

Preprosta a učinkovita izdelava solarnih luči jih naredi izredno dolgotrajne. Njihova življenjska doba je veliko daljša od drugih svetil. Obenem pa ne potrebujejo vzdrževanja, saj jih lahko brez težav uporabljamo več let. Če pa uporabljamo enoto z vgrajenim akumulatorjem, ga bomo morali zamenjati na vsak 5-7 let.

Uporaba omenjenih luči nas tudi ne bo nič stala. Vsa svetloba, ki jo proizvedejo, je bila pridobljena od obnovljive in naravne energije sonca. Tako ni potrebe po napajanju preko električnega omrežja. To pa je idealen način za znižanje stroškov osvetljevanja okolice hiše, dovoza, vrta ipd.

Članki iz iste kategorije:

Prednosti uporabe luči, ki jih napaja sonce
Pomakni se na vrh